#Sukellusvene-havaintoja #some:ssa?

Päiväni alkoi kahvikuppi kädessä, Nina Rahkolan ja Kirsi Alm-Siiran seurassa MTV3-kanavan Huomenta Suomi -lähetyksessä. Keskustelimme lyhyesti sukellusvenehavainnoista sosiaalisessa mediassa.
Katso haastattelu: http://www.katsomo.fi/?progId=393766&startAt=1h27m15stheMartti MTV3 Huomenta suomi 2014 10 22 002

Kahvipöytäkeskustelut tuntuvat jatkuvan täällä Ruotsissa viikonlopun jälkeen melko aktiivisina. Paikallinen media ruotii aihetta perusteellisesti ja otsikot kirkuvat sukellusvenejahdista, vaikka toistaiseksi ei ole riittävän vakuuttavaa näyttöä vieraan vallan toiminnasta Ruotsin aluevesillä.

Sukellusvenekeskustelut ovat näyttäytyneet myös sosiaalisen median palveluissa hyvin monella tapaa ja viime päivien aikana teema on esiintynyt suurena piikkinä esimerkiksi Twitterissä #ubåt, #submarine sekä #sukellusvene aihetunnisteiden kohdalla.

Kuten muidenkin suurien ilmiöiden kohdalla, oikean sukellusveneen sijaan pintaan ovat nousseen värikkäät meemikuvat, jotka leviävät palveluissa salamannopeasti ihmisiltä toisille. Meemikuvien teemoina on esiintynyt havainnot sukellusveneistä ja vain nokkelimpien someaktiivien mielikutus on ollut rajana. Kuviin on vahvasti liitetty Venäjä, presidentti Vladimir Putin ja villeimissä versioissa on julistettu edesmenneen Olof Palmen murha-aseen löytyneen.
Tässä muutama esimerkki:

Ruotsin viranomaiset suhtautuvat asiaan luonnollisesti vakavammalla otteella, mutta tavalliset ihmiset ottavat kohun vastaan huomattavasti rennommin. Elämä jatkuu eikä turhaa panikointia ole havaittavissa.

Ruotsalainen media on järjestänyt tapahtumista melkoisen sirkuksen ja muiden maiden tiedotusvälineet toistavat samaa mantraa. Ilmiö heijastuu lööppien välityksellä tavallisten ihmisten arkeen ja sitä kautta Internettiin sarkastisina kommentteina ja kuvina. Tämä on erittäin viihdyttävää. Jatkakaa!

Päätän raporttini tähän.

Kirjoittaja on sosiaalisen TV:n tuottaja. Martti Lindholm kirjoittaa ilmiöistä, mittaamisesta, vuorovaikutuksesta sekä sen integroimisesta osaksi sisältöjä.

TWITTER @theMartti || LINKEDIN theMartti || INSTAGRAM @theMartti
TUMBLR themartti.tumblr.com || FOURSQUARE MTV #SocialTV HQ
READ #theMartti Daily || 45DW www.45dw.com || BLOG blog.theMartti.com

2 kommenttia artikkeliin ”#Sukellusvene-havaintoja #some:ssa?

 1. Mun mielestä yksi huomattava asia tässä ja muissa isoissa uutissa on, että huhuilla ja vahvistamattomilla tiedoilla on tapana muuttua faktoiksi ajan saatossa. Alun perin media käytti försvarsmaktenin kommenttia tiedusteluoperaatiosta. SvD skuuppasi puhumalla sukellusveneen etsinnästä vedoten omiin lähteisiin. Vähitellen muut mediat ovat ruvenneet puhumaan SvD:n tapaan sukellusvenejahdista, vaikka mitään virallista viestiä ei ole tullut, että försvarsmakten etsisi sukellusvenettä. Samalla tavalla somen puolella huhut muuttuvat vähitellen faktatiedoksi.

  Yhtään asiaa ei auta se, että försvarsmakten ujuttaa joukkoon disinformaatiota, joka hämmentää soppaa entisestään. Vaatii hyvää medialukutaitoa, jotta pysyy kriittisenä kaikelle olemassa olevalle tiedolle ja kaiken maailman kommentoijille. Tuntuu siltä, että jokaisen merenkulkijan mielipide kelpaa jutun aiheeksi asiasta.

  Ehkä joskus saamme tietää, mitä ruotsalaiset etsivät tai sitten saamme lisää disinformaatiota.

  Tykkää

  1. Olet oikeassa Janne.
   Ihmisten medialukutaito on kovalla koetuksella ja sen kehittämiseen tulisi kiinnittää entistäkin suurempaa huomiota jo peruskoulussa.

   Ennen muinoin harvempi kyseenalaisti sanomaa, joka oli painettu lehden sivuille tai kansien väliin. Sanoma muuttui myös todeksi, jos riittävän suuri auktoriteetti esitti asian faktana.

   Olen erityisen huolissani ilmiöstä, jossa jopa fiktio muuttuu faktaksi, kun kuka tahansa esittää oman mielipiteensä julkisesti verkossa tai vaikkapa sosiaalisen median alustoilla.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s